yükleniyor
Kulak çınlamaları bireylerin psikolojik açıdan rahatsız olmamalarına rağmen, çevrede var olmayan sesleri duymalarıdır. Kulak çınlamasının dereceleri bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Hafif sesli ya da tamamen sessiz ortamlarda bireyler genellikle

Kulak çınlamaları bireylerin psikolojik açıdan rahatsız olmamalarına rağmen, çevrede var olmayan sesleri duymalarıdır. Kulak çınlamasının dereceleri bireyden bireye değişiklik göstermektedir. Hafif sesli ya da tamamen sessiz ortamlarda bireyler genellikle düşük seviyelerde kulak çınlaması yaşamaktadırlar.
 

KULAK ÇINLAMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kulak çınlamasının belirtileri bireye bağlı olarak değişiklik göstermekle beraber ıslık, zil sesi, zonklama gibi işaretlerle kendini göstermektedir. Bazı bireylere özel olarak müzik frekansında duyulabilir. Belirli bir zaman aralığında genellikle kesilmektedir. Nadiren de olsa çınlamaların şiddeti artarak bireylere dayanılmaz bir his verdiği de görülebilir.

Objektif Kulak Çınlaması

Objektif kulak çınlamaları bireyin algıladığı ses frekansını diğer bireylerin duymasıdır. Objektif kulak çınlamasına sahip bireylerin duydukları sesler diğer kişiler tarafından 50 santime kadar algılanabilir. Damar anomalileri, kulak zarındaki bozukluk, orta kulağın içindeki kasların doğru bir şekilde çalışmaması gibi durumlardan meydana gelebilmektedir. Bireyler tedavi olmak istediklerinde uzmanlara başvurmalı ve uzmanlar steteskop yardımıyla sesleri dinleyerek uygun bir tedavi yöntemi uygulamalıdır.

Subjektif Kulak Çınlaması

Subjektif kulak çınlaması bireyin sadece kendi algıladığı seslerden oluşmaktadır. Psikolojik rahatsızlıkların dışında duyulan bu sesler nörolojik ya da metabolik olabilmektedirler. Hekimler tarafından tanı konularak tedavi uygulanabilmektedir.


KULAK ÇINLAMASI NEDENLERİ NELERDİR?

Kulak çınlamasını genel bir nedene bağlamak doğru olmaz. Kulak çınlamasının altında yatan sebep sadece kulağı ilgilendiren rahatsızlıklar olabileceği gibi vücudun diğer organlarını ilgilendiren sağlık sorunlarından da meydana gelebilir. Kulak çınlaması nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Anemi
  • Demir eksikliği
  • Vitamin eksikliği
  • Şeker hastalığı
  • Kulak iltihabı
  • Yüksek sesli ortamlarda uzun süre kalmak
  • Yüksek tansiyon
  • Beyin tümörleri
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Stres
  • Tıkaç ve benzeri alet kullanımı
  • Basınca maruz kalmak
  • Vücutta oluşan tüm rahatsızlıklar


KULAK ÇINLAMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kulak çınlamasını tedavi etmek için bireyin sorununun hangi bölgeden kaynaklandığının bilinmesi gerekir. Kulak çınlamasının nedenlerinin zor bulunuyor olması tedavi sürecini etkileyebilir. Sebebinin bulunmasından itibaren tedavi yöntemleri değişiklik gösterir. Genellikle kulak sorunlarına bağlı olan çınlamalarda öncelikle kulak temizlenir ve uzman hekimler tarafından uygun görülen ilaçlar ile tedavi süreci sonlandırılır.  Sebebi bulunamayan çınlamalarda ise genel olarak kullanılan tedavi yöntemleri uygulanarak bireyler günlük yaşantısına geri dönerler.

Kulak Çınlaması Maskelemesi Nedir?

Kulak çınlaması maskeleme yöntemi uygulanırken, öncelikle kulağın içinde duyulan ses frekansı tespit edilir ve aynı türde bir frekans kulağa yollanır. İki frekans karşılaştığında birbirlerini yok ederler. Bireye 2-3 ay süre zarfında müzikli bir şekilde frekanslar veriliyor. Rutin işlerini yaparken dinlediği bu müzik ile kulak çınlaması maskelenmiş oluyor.

Kulak Çınlamasında İşitme Cihazı Kullanımı

Kulak çınlamasında işitme cihazı kullanımı bireylerin rahat bir nefes almasını sağlar. İşitme cihazları kulağa takıldığında anlık olarak kullanıcılara rahatlık verebilir. Ancak kulak çınlaması cihazın çıkarılması ile geri gelir ve tamamen iyileşme durumu söz konusu olmaz.