yükleniyor
İşitme cihazını sürekli takmak adaptasyon sürecini kolay aşmanızı sağlar. İşitme cihazınıza daha kolay alışmanıza yardımcı olacak tavsiyelerimize göz atın.

İşitme cihazı takılmasında süreklilik ilk aşamalarda yaşanan adaptasyon sorunu nedeniyle kullanıcılara zor gelmektedir. Bu zorluğu aşarak adaptasyon sürecini atlatan kullanıcılar, kaybettiklerini işitme duyularını yeniden kazanarak günlük rutin yaşantılarına geri dönebilmektedirler. Adaptasyon sürecini aşmaya çalışmak yerine her zorlanıldığında cihazı çıkarmak ise en iyi ihtimalle cihaza alışma süresini uzatmakta, kimi bireylerde cihaz kullanımının bırakılmasına varan sonuçlar doğurmaktadır. İşitme cihazını sürekli takmak işitsel yetenekleri belirli bir seviyede tutmayı sağlar ve cihazda istenen performansın elde edilmesi için gereklidir.
 

İŞİTME CİHAZINI SÜREKLİ KULLANMAK MI GEREKİYOR

İşitme cihazlarında sürekli kullanım önemlidir. Birey, tüm gün boyunca cihazı kullanarak işitsel yeteneklerini belirli bir seviyede tutabilmektedir. Cihazı sürekli kullanmak demansı (unutkanlık) riskini de önlemek için gereklidir. Genellikle adaptasyonda zorlanan bireyler tarafından süreklilik sağlanamazken, bazı bireyler ise şehir efsanesi olarak nitelendirilebilecek “cihaz kullanımının kulağı tembelleştireceği” düşüncesi nedeni ile cihazı sürekli takmaktan kaçınmaktadır. Bu düşüncenin aksine cihazı sürekli kullanmak kulağı ve beyni canlı tutarken, kullanıcılar sürekli kullanım ile şu zorlukları kolayca aşabilirler:

  1. Cihaza alışma süreci kolayca geride bırakılır.
  2. Cihazdan alınan verim artar.
  3. Demansı riski önlenir.
  4. İşitme duyuları aktif tutularak kulak ve beyin canlı tutulur.
  5. Uzak kalınan sosyal hayata daha kısa sürede geri dönülebilir.

Alışmak İçin Cihaz Kullanımında Süreklilik Önemlidir

İşitme cihazına alışmak sürekli kullanım ile ilişkilidir. İlk kez cihaz kullanacak olan bireyler, cihaza alışma sürecine yönelik kaygı duymakta ve bu kaygılarını cihaz kullanımına ara vererek aşmaya çalışmaktadırlar. Cihaz kullanımına ara vermek ise alınan verimi düşürdüğü gibi adaptasyon sürecini zorlaştırmaktadır. Cihazı belirli aralıklarla çıkarmak veya belirli aktivitelerde kullanmak, alışma sürecini olumsuz etkileyen tercihlerdir.

Sürekli Kullanarak Cihazdan Verim Alabilirsiniz

Cihazdan alınan verimi artırmak günlük rutinin her anında cihazı kullanmaktan geçer. Mükemmel bir duyma için işitme cihazı sürekli kullanılmalıdır. Alınan ilk günden itibaren cihazınızı sürekli kullanarak, daha kısa sürede verim alabilirsiniz.

Demansı (Unutkanlık) Sürekli Kullanım ile Önlenir

Demansı riski işitme kayıpları ardında bireyleri bekleyen en büyük tehdittir. Duyu kaybı yaşayan bireyler kendilerini sosyal izolasyona almakta ve yalnızlaşma sürecinde konuşma ve algılama becerileri zayıflayarak unutkanlığa yol açmaktadır. Cihazınızı sürekli kullanmak ise beynin farklı bölümlerini çalıştırır ve demansı riskini sıfıra indirir.

Beyni Canlı Tutmak İçin Cihazla İşitme Yollarını Aktif Tutmak Gereklidir

Beyni canlı tutmak için cihazı sürekli kullanmak önemlidir. İşitme kaybı nedeniyle tembelleşen sinirler, beyni de etkiler ve beynin duyamadığı sesleri unutmasına yol açar. İşitme cihazını sürekli takmak bu riski ortadan kaldırır ve konuşmaları anlama konforunuzu gün geçtikçe artırabilirsiniz.

Sosyal Yaşantınızda “İşitme Kaybı” Öncesi Dönüş İçin Cihazınızı Sürekli Kullanın

Sosyal yaşantıya dönüş sürecinde cihaz kullanımı süreyi kısaltır. Cihazınızı sürekli kullanmak seslere alışmaya ve konuşma becerinizde yaşadığınız kayıpları da telafi etmeye yarar. Kısa sürede TV izleme sürecinden tiyatro ve sinema gibi kalabalık ortamlara girebilir, cihazınızı kullandıkça arkadaşlarınızın arasına daha kısa sürede karışabilirsiniz.
 

İŞİTME CİHAZI NE ZAMAN ÇIKARILMALIDIR?

İşitme cihazının çıkartılması için gün sonu beklenmelidir. Gün boyunca cihazın kullanılması, daha kolay alışma ve cihazdan alınan verimi yükseltme açısından gereklidir.
 

İŞİTME CİHAZI HANGİ KULAĞA TAKILIR?

İşitme cihazı her iki kulakta da kullanılabilir. İşitme kaybının derecesine göre tek veya çift işitme cihazı kullanımı gerekli olabilir. Bir kulağın işitme kaybı diğerine nazaran fazla ise cihazın takılacağı kulak genellikle daha iyi işiten kulak olarak uygulanmaktadır.  

Hiç Duymayan Kulağa İşitme Cihazı Olur Mu?

Hiç işitmeyen kulak için koklear implant uygulanabilir. İleri veya çok ileri düzeydeki duyu kayıplarını ortadan kaldırmak için kullanılan yardımcı cihaz aracılığı işe kaybedilen işitme kaybı yeniden kazanılır.
 

İŞİTME CİHAZINA ALIŞMAK NE KADAR SÜRER?

İşitme cihazına alışma süreci bireyin yaşı, cinsiyeti, sosyal çevresi, duyu kaybı ile geçirdiği sürece ve cihaza bağlı özelliklere göre farklı seyreder. Gerek cihaz bakımı, gerek kayıp olan işitme duyusunun yeniden kazanılması sırasında işitilen seslerden duyulan rahatsızlık nedeni ile cihaza adaptasyon süreci kimi bireylerde uzayabilir. En olumsuz şartlarda cihaza alışmak için 2 haftalık süre yeterli olmaktadır. Bu sürede işitme cihazını sürekli takmak adaptasyon sürecini hızlandırır.