yükleniyor
İşitme cihazı seçmek her bireyin ihtiyacının doğru belirlenmesini gerektirir. İşitme kaybının derecesi, bireyin sosyoekonomik durumu ve yaşam biçimi gibi bazı kriterler, işitme cihazı seçimi sırasında dikkate alınır. Kişiye özel cihaz, en iyi işitme cihaz

İşitme cihazı seçmek her bireyin ihtiyacının doğru belirlenmesini gerektirir. İşitme kaybının derecesi, bireyin sosyoekonomik durumu ve yaşam biçimi gibi bazı kriterler, işitme cihazı seçimi sırasında dikkate alınır. Kişiye özel cihaz, en iyi işitme cihazı olarak değerlendirilebilir. Rahatsızlığınız nedeni ile uzak kaldığınız sosyal ortamlara yeniden dönebilmek için size hitap eden cihazı seçildiğinden ve uyarlamanın doğru yapıldığından emin olmanız gereklidir.


İŞİTME CİHAZI NASIL SEÇİLİR?

İşitme cihazının seçilmesi birtakım soruların doğru yanıtlanmasını gerektirir. Her birey için farklı yöntemlerin izlendiği cihaz seçiminde temel hedef, en uygun maliyetle ihtiyaca tam karşılık verebilecek cihazın tespit edilmesidir. Günlük hayata katılmanızı kolaylaştıran ve yaşam motivasyonunuzu artırmayı başaran işitme cihazını seçerken, sizlerle paylaştığımız kriterleri dikkate almayı unutmayın!

İhtiyaçlarınızı Belirleyin

İhtiyaç belirlemek en iyi performansın elde edilmesinin amaçlanmasını esas alır. Kişinin işitme kaybı derecesi, sosyal statüsü ve ekonomik durumu gibi değişkenlerin değerlendirildiği bu aşamada; ana hedef kişinin karşılayabileceği maliyette, ihtiyaçlara tam karşılık verebilen cihazı tesit etmeye çalışılmalıdır.

İşitme Testi Yaptırın

İşitme testi yapmak hangi model veya tipte cihaz kullanmanız gerektiğini ortaya çıkarmak için gereklidir. Hafif, orta, ileri veya çok ileri derecede işitme kaybına sahip olan bireylerin kullanılması için farklı özellikte cihaz tipleri bulunmaktadır. İhtiyacınız olan teknoloji desteğinden doğru yararlanabilmek için odyoloji testi yaptırarak kaybın derecesi ve ihtiyaç duyduğunuz cihaz desteğinin ne olması gerektiği sorularına yanıt bulmalısınız.

Yaşam Tarzınızı Göz Önünde Bulundurun

Yaşam tarzı cihazdan beklenen performansın belirlenmesi noktasında önemli bir etkendir. Bireyler alıştıkları yaşam tarzlarından işitme kaybı nedeni ile uzaklaşmış ve bu ortama yeniden sağlıklı bir şekilde katılabilmek için işitme cihazı kullanmayı kabul etmiştir. Bulunduğunuz ortam tipinin özellikleri ve yaşamsal alışkanlıklarınız cihaz teknolojisinin doğru belirlenebilmesi için yapılacak değerlendirmede dikkate alınır.

Son İşitme Cihazı Deneyiminizi Değerlendirin

Geçmiş işitme cihazı deneyimi memnuniyet durumunuza bağlı olarak benzer modellere yönelmenizi ya da farkı tipte cihaz tercih etmeniz gerektiği detaylarını aydınlatır. Hangi tip teknolojilerden memnun kaldığınız veya ihtiyacınız olacağı sorularının yanıtlanabilmesi için geçmiş işitme cihazı öykünüze ihtiyaç duyulur.

İşitme Kaybı İki Kulakta İse Çift Cihaz Tercih Edin

Çift cihaz tercihi işitme kaybının her iki kulakta olup olmamasına göre değerlendirilmelidir. Genellikle yapılan yanılgı, kaybın her iki kulakta olmasına karşın tek kulak için cihaz kullanımın tercih edilmesidir. Sağlıklı bir insanda dengeli ve konforlu bir işitme duyusu için iki kulak bulunur. Sesin geldiği yönün belirlenmesi, ses kalitesi ve netliği gibi pek çok değişken; sağlıklı iki kulağa ihtiyacımız olma nedenidir. İşitme kaybınız her iki kulakta ise yeniden alıştığınız konfora kavuşmak için çift işitme cihazı seçimi yapılması gereklidir.


İŞİTME CİHAZI SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Cihaz seçiminde dikkat edilecekler istenen performansın elde edilerek sosyal yaşantıya devam edilebilmesi açısından önemlidir. Cihaz seçimleri bir takım testlerin yapılması ardından kişinin sosyal, ekonomik ve hastalık seviyesi gibi değişkenlerine göre yapılmalıdır. Bir uzmandan destek almayı gerektiren bu konuda, en iyi işitme cihazı seçimi için  Yıldırım İşitme Cihazları uzmanlarına güvenebilirsiniz.

Odyoloji Testi Tam Yapılmalıdır

Odyoloji testi yaptırmak işitme kaybı derecesinin ölçümü için önemlidir. Testi yaptırmadan ihtiyaca karşılık verecek cihaz seçimi yapılması mümkün değildir. İşitme kaybı derecesi, tipi ve konuşmayı ayırt etme skoru gibi rahatsızlık tipi hakkında fikir veren test yaptırılarak, kişinin odyolojik endikasyonu belirlenmelidir.

Kişinin Sosyal Statüsü Değerlendirilmelidir

Sosyal statü kişinin günlük faaliyetlerini devam ettirebilmesi için hangi tip yazılıma sahip cihaza ihtiyaç duyduğunun belirlenmesi için gereklidir. Kişinin kalabalık bir ortamda çalışması veya öğrenci olması gibi farklı değişkenler göz önünde bulundurularak, hangi tip cihaza ihtiyaç duyulacağı tam anlamı ile belirlenmelidir.

Ekonomik Durum Göz Önüne Alınmalıdır

Ekonomik durum kaybı telafi edecek cihaz ihtiyacını en uygun şartlarda temin edebilmek için değerlendirilmelidir. Karşılanabilecek maliyet aralığı belirlenerek, bu aralığa karşılık gelen ve işitme kaybı derecesini telafi edecek cihaz tipi seçilmelidir. 

Uyumlu Cihazlar Değerlendirilmelidir

Kişiyle uyumlu cihaz seçimi, verimli bir kullanım süresi için gereklidir. Her bireyin işitme duyarlılığı farklıdır ve bu farklılık, kişiye özel cihaz seçimi konusunun önemini artırır. Cihaz seçimi yaparken kullanıcının beklentilerine tam karşılık veren seçeneklerin değerlendirilmeli ve en iyi performansı elde edilecek cihaz tipine yönelim gösterilmelidir.

Cihaz Uyarlamaları Yapılmalıdır

Cihaz uyarlaması odyoloji verilerine göre gerçekleştirilir. Cihazın temini sonrası frekans ve dinamik uyarlama yapılarak ses güvenliği sağlanmalıdır. En az işitme cihazı seçimi kadar önemli olan uyarlamada, her frekansta duyum ve her şartta konuşma konforunun sağlandığından emin olunmalıdır.