yükleniyor
İşitme cihazları ortam seslerinin bir mikrofon aracılığı ile toplayan ve yükseltilerek kullanıcının duyacağı eşiğe getiren elektronik aletlerdir. İşitme kaybı yaşayan kişilerin kaybolan duyu yetisini geri kazandırmak adına tasarlanan işitme cihazı, hafif

İşitme cihazları ortam seslerinin bir mikrofon aracılığı ile toplayan ve yükseltilerek kullanıcının duyacağı eşiğe getiren elektronik aletlerdir. İşitme kaybı yaşayan kişilerin kaybolan duyu yetisini geri kazandırmak adına tasarlanan işitme cihazı, hafif ve orta derecede duyma yetisini kaybetmiş kişilere yönelik tasarlanır.

İŞİTME CİHAZI NASIL ÇALIŞIR?

İşitme cihazının çalışma sistemi basit olarak sesin bir mikrofon aracılığı ile toplanması ve bir yükseltici aracılığı ile şiddetinin artırılarak dış kulağa aktarılması şeklinde özetlenebilir. Cihaz mikrofon, amplifikatör ve hoparlör olmak üzere üç bölümden oluşur. Mikrofon dış ortamdaki sesi alarak amplifikatöre iletir. Burada sesler işlenerek yükseltilir ve hoparlör aracılığı ile kulağa iletilir.

Geçmiş yıllarda tasarlanan cihazların işleyiş fonksiyonu bu şekilde tanımlanırken, yeni nesil cihazlarda ek fonksiyonlar da yer alır. Yeni nesil cihazlar ses şiddetini artırırken net ve anlaşılır olmasını sağlayan özel teknolojiye sahiptir. Modern işitme cihazları kullanıcısına doğal işitme deneyimi sunmayı amaçlar. Yeni nesil cihazlarda geçmişte kullanılan modellere ek olarak yer alan özellikler şu şekilde örneklendirilebilir:

  • Seslerin ayırt edilme
  • Ortama uygun program değiştirebilme
  • Gürültülü mekanlarda arka plan sesini azaltabilme
  • Çınlama maskeleme
  • İşitme kaybı tipine göre bazı sesleri yükseltip bazılarını alçaltma
  • Otomatik ses şiddeti ayarlayabilme

Mikrofon

Mikrofon cihazda dış sesi toplamakla görevli bileşendir. Ses enerjisini elektrik sinyaline çeviren mikrofon, dış ortam ile amplifikatör arasında iletim görevini üstlenir.

Amplifikatör

Amplifikatör kendisine iletilen elektrik sinyalini işler. İşlemci olarak da nitelendirilen bu parça, kazancı artırmakla görevlidir.

Hoparlör

Hoparlör yükseltilmiş elektrik sinyalini yeniden ses enerjisine dönüştürür. Cihazın son bileşeni olan hoparlör, yeniden ses enerjisine çevrilen sinyalleri kulağa iletmek işlevine sahiptir.

İŞİTME CİHAZI NE İŞE YARAR?

İşitme cihazının görevi ilaçlı tedavi ya da ameliyat yolu ile düzeltilemeyen mevcut kayıpları telafi etmektir. Kimi zaman tedavi edilememenin yanında ameliyatın riskli olduğu kişilerin işitme yetisini kazanması amacıyla da işitme cihazı kullanılır. Cihaz genellikle iç kulağa bağlı kayıplara yönelik kullanılırken, kimi zaman orta kulağa bağlı işitme kayıpları için de kullanılabilir.

Kimler İşitme Cihazı Kullanmalı?

İşitme cihazını kullanabilecek kişiler genellikle hafif ve orta derece işitme kaybına sahiptir. Bu kaybın şu nedenlere bağlı olması halinde cihazlar ile verim alınabilmektedir:

  • Yaşlanma sürecinde yaşanan duyusal hasarlar
  • Baş yaralanması nedeniyle yaşanan işitme kaybı
  • Genetik faktörler nedeniyle kaybolan işitme kaybı
  • İlaçlara reaksiyon verilmesi durumu
  • Yüksek gürültüye maruz kalma nedeniyle kaybolan işitme yetisi

Neden İşitme Cihazı Kullanmalıyım?

İşitme cihazını kullanma nedeni kaybolan yaşam konforunu geri kazanmak olarak nitelendirilebilir. Yukarıda sıralanan nedenlere bağlı olarak yaşanan ve ilaçlı tedavi ya da ameliyatla düzeltilemeyecek olan işitme sorunları cihaz aracılığı ile giderilmektedir. Kaybolan duyma yetinizi yeniden kazanarak sağlıklı bir iletişim kurabilme becerinizi yeniden kullanmak için cihaz kullanmayı tercih etmeniz gerekir. Sosyal yaşantıdan sizi kopartacak rahatsızlığınızla yaşamaya çalışmak yerine cihazdan destek alarak yeniden sağlıklı bir şekilde topluma karışabilirsiniz.

İŞİTME CİHAZI TİPLERİ NELERDİR?

İşitme cihazının tipleri temel olarak dijital ve analog olmak üzere ikiye ayrılır. Analog cihazlar geçmişte kullanılan ve antika olarak nitelendirilebilen cihazları tanımlarken; dijital cihazlar giderek işitme konforunu artırma becerisi ile yaygınlaşmayı sürdürür. Pilli veya şarjlı olarak üretilen cihaz tipleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kulak arkası işitme cihazları
  2. Kemik yolu işitme cihazları
  3. Kulak içi işitme cihazları
  4. Cep tipi işitme cihazları

Kulak Arkası İşitme Cihazları

Kulak arkası cihazlar şarjlı veya pilli olarak imal edilir. Ergonomik tasarım özellikleri ile öne çıkan cihazlar, doğal seslerin keşfedilmesini amaçlar. Dış etkilere karşı sahip olduğu dayanım nedeni ile kötü hava koşullarında kullanıma uygundur.

Pediatrik İşitme Cihazları

Pediatrik cihazlar ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı yaşayan kişilere yönelik üretilmiştir. Kulak içi ve kulak arkası tipinde üretilebilen cihaz, gürültü azaltma ve 360 derece ses deneyimi gibi ayrıcalıklı özelliklere sahiptir. Rahatsız edici uğultulara son veren ürün, bağlantı yolu ile telefon konuşmasında mükemmel verim elde edilmesini sağlar.

Kulak İçi İşitme Cihazları

Kulak içi cihazlar yüksek seslerin daha net olmasını sağlayan gelişmiş teknolojisi ile öne çıkar. Kablosuz olarak imal edilen ürün şarj edilebilir. Kalabalık ve gürültülü ortamlarda kullanıcının sesleri ayırt edebilmesini ve gürültünün etkisinden korunmasını sağlar.

İŞİTME CİHAZI HANGİ KULAĞA TAKILMALIDIR?

İşitme cihazının takılacağı kulak ile ilgili bir sınırlandırma bulunmaz. İşitme kaybı bulunan kulağınıza cihazı kullanabilirsiniz. Her iki kulağınızda da işitme kaybı bulunuyorsa daha iyi bir verim için çift kulağınıza da cihaz takmanız gereklidir.

EN İYİ İŞİTME CİHAZI HANGİSİ?

En başarılı işitme cihazı kısa sürede alışılan ve kaybolan işitme yetisinin boşluğunu en etkili şekilde dolduran cihazlardır. Her cihaz tipinde son teknoloji ürün kullanımı ön planda tutan Yıldırım İşitme Cihazları Merkezi, en iyi cihazların satışını gerçekleştirir. Uzmanların önerdiği ve kullanıcıların mükemmel deneyim yaşadıkları kulak arkası, kulak içi ve pediatrik işitme cihazı tiplerimizi kullanarak doğal sesi yeniden işitebilir, sosyal yaşantınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.