yükleniyor
Çocuklarda işitme cihazı kullanmak ilk aşamada zor olsa da ilerleyen zaman içerisinde alışılabilir hal almaktadır. Kullanımı kolay cihazlar tercih ederek bu süreç daha rahat geçirilebilir. Çocuklarda işitme cihazı kullanımı sırasında anlayışlı olunmalı ve

Çocuklarda işitme cihazı kullanmak ilk aşamada zor olsa da ilerleyen zaman içerisinde alışılabilir hal almaktadır. Kullanımı kolay cihazlar tercih ederek bu süreç daha rahat geçirilebilir. Çocuklarda işitme cihazı kullanımı sırasında anlayışlı olunmalı ve çocuklar tarafından verilen tepkiler anormal bir durum olarak karşılanmamalıdır. Cihaz kullanımını kolaylaştıracak tavsiyelere uyularak süreç zamana yayıldığında, çocuğunuzun durumu kabullendiği ve yeniden işitme duyusunu kazanmanın verdiği mutluluğu yansıttığını fark edeceksiniz.

ÇOCUKLARDA HANGİ İŞİTME CİHAZI KULLANILMALI?

Çocuklar için uygun işitme cihazı seçerken rahat kullanıma sahip cihazlar tercih edilmelidir. Kulak arkası işitme cihazı diğer cihazlara göre düşme ve çarpmalara karşı daha dayanıklı olduğundan çocukların kullanması için elverişlidir.

Pediatrik İşitme Cihazı Özellikleri Nelerdir?

Pediatrik işitme cihazı ergonomik olmalıdır. Ayrıca pil kilidinin de olması gerekmektedir. Çocuklar ya da bebekler yetişkinler gibi kendilerini ifade edemedikleri için cihazla oynayıp yere düşürebilir, ağızlarına alarak cihaza zarar verebilirler. Bu durum göz önünde bulundurularak dayanıklı cihaz seçimi yapılmalıdır. Çip teknolojisi hızlı olan cihazlar kulağa gelen sesleri beyne daha sağlıklı iletmektedir.

ÇOCUKLARA İŞİTME CİHAZI ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Çocuklara işitme cihazı alırken cihazın FDA, CE ve ISO kalite belgesine sahip olan markalardan satın alma işlemi gerçekleştirmelidir. Cihaz satın alındığında firmanın hizmet yeterlilik belgesine sahip olmasına dikkat edilmelidir. Satın alacağınız cihazın markası kadar uluslararası piyasada da tanınmış olması da güvenilirlik açısından önemlidir. Cihazın arkasında deneyimli bir firma olmasına özen gösterilmesi gerekir. Aksi halde cihazın bozulması durumunda bakımlarını ve ayarlarını yaptırmak zor bir hal alacaktır. Ayrıca çocuklarda işitme cihazı kullanımı profesyonel bir uzman tarafından işitme kaybı düzeyine göre ayarlanmalıdır.

Çocuklara İşitme Testi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda işitme testi yapıldığı sırada işitme uzmanı ve çocuk arasında etkili bir iletişim olmalıdır. Çocuklara kulaklık takılarak ilgisini çeken oyuncaklar verilir. Kulaklık yardımıyla çeşitli sesler dinletilir. Çocuklara her duyduğu ses karşısında oyuncağı bir hazneden diğerine atmaları belirtilir. Bu aşamaları eksiksiz atlatan çocuklar için daha düşük ses ayarı olan kulaklık takılır. Oynanan oyun tekrarlanır. Yapılan genel test yeterli gelmediğinde ayrıntılı olarak otoakustikemisyon ve timpanometri uygulanır. Testler sonucunda işitme uzmanı tarafından gerekli görülürse cihaz kullanımı yapmak gerekir. Uzman aynı zamanda uygun cihaz seçiminde de yol göstererek, süreci ebeveyn açısından kolaylaştırmaktadır.

Çocuğum Bir Mi Yoksa İki İşitme Cihazı Mı Kullanmalı?

Çocuğum bir mi yoksa iki işitme cihazı mı kullanmalı sorusunu öncelikle bir uzman tarafından değerlendirilmelidir. Odyoloji ya da odyometri uzmanlarının yapacağı testlere göre çocuğunuzun bir mi iki mi işitme cihazına ihtiyacının olduğu tespit edilir. Testlerin sonucuna göre çocuğun her iki kulağında da işitme kaybı varsa iki işitme cihazı kullanması beynin düzgün bir şekilde çalışmasına ve gelişmesine katkı sağlayacaktır. İşitme kaybı tek bir kulakta ise bir işitme cihazı yeterli olacaktır.

ÇOCUKLARDA İŞİTME CİHAZI TAKMAYA ALIŞTIRMA TAVSİYELERİ

Çocuklara işitme cihazı takmaya alıştırmak için öncelikle ebeveynlerinde cihazı kullanıyor gibi yapmaları gerekmektedir. Çocuklar anne ve babalarını taklit etmeyi severler bu yüzden cihazı kapalı hale getirerek oyun oynarcasına hareket edilmelidir. Anne ve babasının da cihazı taktığını gören çocuklar denemek isteyeceklerdir. Çevredeki sesleri ve ebeveynlerinin seslerini bu cihaz ile işittiklerini fark ettiklerinde cihazı kullanmaktan zevk alır hale gelirler.

Çocuklarda işitme cihazı gerektiren durumlar ile karşılaşıldığında sabırlı davranılmalı, empati yapılarak onun için sürecin ilk aşamalarının zorluğu dikkate alınmalıdır. İhtiyaca yanıt veren doğru cihaz seçilir ve gerekli önerileri takip edilirse, çocuklarda işitme cihazı kullanımı için zorlu süreç geride bırakılabilir.