yükleniyor

Kolear implant kullanılan işitme cihazlarının soruna çözüm sunmadığında, yeniden sağlıklı bir şekilde işitme becerisini kullanabilmek için başvurulması gereken bir yöntemdir. Sağ ve sol kulak için geçerli olan ileri düzey ses kaybına sahip bireyler için bu yöntem uygundur. Doğuştan ya da sonradan işitme kaybına uğrayan bireylerin tümü koklear implant kullanabilir.
 

KOKLEAR İMPLANT NEDİR?

Kolear implant ses kaybı yaşayan bireylerin diğer cihazlar tarafından yeterli düzeyde verim alınamadığında kullanılan bir türdür. Biyonik kulak olarak da adlandırılmaktadır. İç kulak içindeki sinirlere elektrik akımı verilerek uyarılması amaçlanmıştır. Tam işitme kayıpları yaşayan bireyler için kullanıldığında da olumlu sonuçlar veren bir cihazdır.

Koklear İmplant Nasıl Çalışır?

Koklear implant çalışması ilk olarak mikrofondan gelen sesleri dönüştürme işleminden geçirerek uygun ses frekansını işlemekle başlar. Dönüşümü gerçekleşen ses dijital bir hal alır ve implanta gönderilir. İmplanta gönderilen dijital ses frekansı elektik akımı şekli alarak iç kulağın içindeki sinir uçlarına temas eder böylece beyin seslerin analiz edilmesini sağlar.

Koklear İmplant Nasıl Takılır?

Koklear implant takılırken cerrahi işlem gerektirir. İşlemci olarak adlandırılan parça kafa derisinin altına yerleştirilerek kulak kepçesine yakın konumlandırılır. İşitme cihazlarında da bulunan mikrofona benzer parçası ise takılıp çıkartılabilir bir özellik taşır. İşlemci kısmında herhangi bir sorun yaşanması halinde başka bir operasyon ile değişimi yapılmaktadır.

Koklear İmplant ile İşitme Cihazlarının Farkları Nelerdir?

Koklear implant ile işitme cihazları arasında ki en temel fark, kullanıma uygun oldukları işitme kaybı derecesi ile ilgilidir. İşitme cihazı kullanarak istenen düzeyde giderilmeyen işitme kayıplarının telafisi için koklear implant yöntemi kullanılır. İşitme cihazları var olan sesleri bir hoparlör gibi yükselterek iç kulağa yönlendirir. Bu yöntem ise ses frekanslarını elektrik enerjisinde uyumlayarak iç kulağın içindeki sinir uçlarına iletir.
 

KOKLEAR İMPLANT KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

Koklear implant iç kulakta hasar olan ve tamamen işitme yetisini kaybeden bireyler için uygundur. Sinir uçlarının düzgün çalışır olması testinden geçen bireyler tarafından tercih edilebilir. Doğuştan ya da sonradan ses kaybı yaşayan çocuklar içinde kullanılabilir ancak çocuklar 1 yaşın üstünde olmalı ve her iki kulağında işitmiyor olması gerekir.
 

KOKLEAR İMPLANT FAYDALARI NELERDİR?

Yöntemin faydaları bireylerin yaşam kalitesini artırmakla ilgilidir. Hastalar bu yöntemle çevre ve kendi seslerini algılayabilir seviyeye gelirler. Belirli zaman aralığı geçtikten sonra konuşma seslerini anlayabilir bir hal almaktadırlar. Bireyler kendi konuşma seslerini duyarak geliştirebilirler. Aşırı yüksek sesli ortamlarda sinir uçları uyarılarak gelen konuşma seslerini duymayı sağlamaktadır.

SGK Koklear İmplant Ödemesi Yapıyor Mu?

Yöntemden yararlanırken SGK ödemesi almak için ileri, çok ileri ya da tam ses kaybı yaşanması ve diğer işitme cihazlarını hiçbir şekilde bireylerin kullanamıyor olmak gereklidir. Sağlık Bakanlığı İmplantlar Bilimsel Danışma Komisyonu tarafından uygun görülmesi üzerine bireyler, koklear implant yaptırırken SGK ödemesi alabilirler