yükleniyor
İşitme engelli raporu almak isteyen bireylerin duyma yetilerini tamamen kaybetmiş olmaları gerekmektedir. İşitme engeli denildiğinde akla ilk gelen cihaz kullanan bireylerdir. Ancak günümüzde işitme cihazı kullanan tüm bireyler işitme engelli olarak kabul

İşitme engelli raporu almak isteyen bireylerin duyma yetilerini tamamen kaybetmiş olmaları gerekmektedir. İşitme engeli denildiğinde akla ilk gelen cihaz kullanan bireylerdir. Ancak günümüzde işitme cihazı kullanan tüm bireyler işitme engelli olarak kabul edilmemektedir. İşitme engeli raporu almak için devlet hastanesi ya da araştırma hastanelerine başvurarak bireylerin işitme testlerine girmeleri gerekmektedir. Sonuçların değerlendirilmesi ile işitme engeli yüzdesi belirli bir oranda ise işitme engeli raporu alabilirler.
 

İŞİTME ENGELİ ORANI HESAPLANIRKEN UYGULANAN TESTLER NELERDİR?

İşitme engeli oranı hesaplanırken kullanılan ilk test odyometri testidir. Odyometri testi bireylere farklı frekanslarla tek heceden oluşan kelimeler verilir. Bu testler birkaç kez tekrar edilerek konuşmayı ayırt etme skoru elde edilmektedir. Sağ ve sol kulak için ayrı olarak saf ses gönderilir. Tek kulakta işitme sorunu var ise diğer kulağın engel seviyesi %0 olarak belirlenir.
 

İŞİTME CİHAZI KULLANANLAR İŞİTME ENGELİ RAPORU ALABİLİR Mİ?

İşitme cihazı kullanan bireyler işitme engeli raporu almak için uzman doktorlar tarafından muayene edilerek uygun görülmesi üzerine Balthazard ölçeğinden geçirilirler. Balthazard hesaplamasından engeli olabilecek seviyede bir sonuç çıkar ise engelli raporu alabilirler. Aksi durumda bireyler işitme cihazı kullansalar dahi rapora sahip olamazlar.

Balthazard Formülü Nedir?

Balthazard formülü engelli raporu almak isteyen bireylerin engel oranını hesaplamaya yarayan bir formüldür. Bireyler birden fazla rahatsızlık yaşıyor ise özürlülük hallerinin hesaplanmalıdır. İşitme engeli raporu almak isteyen bireyler Balthazard hesaplama programı kullanarak yüzde kaç engele sahip olduklarını öğrenebilmektedirler.
 

İŞİTME ENGELİ ORANI NEDİR?

İşitme engeli oranı hesaplamaları genel olarak engel sebebini öğrenmek ve devlet tarafından sunulan haklardan yararlanmak isteyen bireyler için hesaplanır. Çalışma gücünü kaybeden engelli bireylerin yaşantısına devam etmesine yardımcı olmak için oluşturulmuştur. Bireylerin bu hakları elde edebilmek için belirlenen engel oranına sahip olmaları gerekmektedir. Balthazard formülü ile hesaplamayı kolayca yapmak mümkündür. İşitme engeli raporu en az %40 olmalıdır. Bu oranın altında işitme kaybı yaşayan bireylerin rapor alması mümkün değildir.

İşitme Engeli Raporu Ne İşe Yarar?

İşitme engeli raporunun işlevi bireyin yaşantısında karşılaştığı zorlukları ispat etmektir. İşitme engeline sahip olan bireylere bazı haklar tanınır. Bahsedilen haklarından bazıları şunlardır:

  • Engelli aylığı %40 ve üzeri engele sahip bireylere, 18 yaşından büyük bireylere ya da 18 yaşından küçük engeli olan yakını bulunan bireylere tanınmış yasal bir haktır.
  • Sosyal güvencesi bulunmayan, bir işte çalışamayan ve herhangi bir yerden geliri olmayan engelli bireyler için muhtaç aylığı oluşturulmuştur.
  • 65 yaş üzeri ve evden bakılmaya muhtaç olan engelli bireylere evde bakım aylığı bağlanmaktadır.
  • Gelir vergilerinde engelli bireylere indirim yapılmaktadır.
  • %90 engelli olan bireylerin araç alımlarında ÖTV bulunmaz.
  • Özel araç alımlarında engelli bireylere KDV yoktur.
  • İşitme engeli raporu bulunan bireylerin belediye tarafından düzenlenen tüm etkinliklere indirimli katılma hakları bulunur.